Real Madrid CF

13 Kasım 2008 Perşembe

Real Madrid, FIFA tarafından da 20. yüzyılın en iyi futbol takımı olduğu kabul edilmiş İspanyol spor klubü.

Tarihi

1902 yılında kuruldu. 1928 yılında kurulan İspanya Liginde o tarihten beri hiç küme düşmedi. Orijinal adı Sociedad Madrid FC, ancak Kral XIII. Alfonso tarafından verilen bir kutsama unvanı sonucu Real (Royal, kraliyetle ilgili) ön adını kullanma hakkına sahip oldular.

Giydikleri düz beyaz formalar sebebi ile Los merengues (beyazlar) unvanı ile de tanındılar. Stadyumları Santiago Bernabéu, 1947 yılında açıldı.kapasitesi 120,000 kişi olarak belirlenmişti ama sonradan uefa standartlarına getirebilmek için kapasitesi düşürüldü.

Başarıları

Avrupa kupalarında ve İspanya Ligi'nde birçok kupa kazandılar. Toplam 9 Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, 31 lig şampiyonluğu ve 17 İspanya Kupası sahibi oldular.

Avrupa Şampiyon Klüpler Kupası'nın kurulmasına ön ayak oldular ve bu kupanın kurulması ile birlikte 5 sezon üstüste bu kupayı alarak bir daha elde edilmesi imkansız bir rekorun sahibi oldular. O dönemde Alfredo di Stefano, Gento ve Ferenc Puskas gibi efsane oyuncularla efsane kadroya sahip oldular.

İspanya Ligi gibi çok zor bir ligde 30 şampiyonluk elde ederek istatistiksel olarak her 2 sezonda 1 şampiyonluk ortalamasını yakaladılar. Ve şuanda Real Madrid Avrupanın en çok lig şampiyonluğu bulunan takım ünvanını taşımaktadır.9 kez şampiyonlar ligi şampiyonluğu bulunmaktadır.

Son Dönem

Özellikle 2000 yılından sonra Real Madrid dünyada belli bir isim yapmış tüm yıldızları çok yüksek bedellerle transfer ederek Los Galácticos unvanını almıştır. Geçmişten beri süren Raul Gonzalez, Fernando Hierro kendi öz kaynaklarından yıldızlarını yetiştirme geleneği hala sürerken bu oyuncular bir önceki sezonda en çok yıldızı parlayan oyuncuların hangi şartlar altında olursa olsun takviye edilmesi de klasik haline geldi. Roberto Carlos, Davor Suker, Clarence Seedorf ve Steve McManaman ile başlayan bu transferler serisi FC Barcelona'dan Luis Figo'nun astronomik ücretle alınmasıyla devam etmiştir. Bundan sonra her sene bir ya da iki üst düzey yıldız transferi, Zinédine Zidane, Ronaldo, David Beckham, Michael Owen, Robinho,Van Nistelrooy, Arjen Robben gibi isimlerle devam etmektedir. İtalyada küme düşürülen Juventus oyuncuları Fabio Cannavaro ve Emerson Ferreira Da Rosa transferlerinde başarı sağlandı. Ayrıca Arsenal den José Antonio Reyes transfer edildi. Böylece takım geleneksel yıldızlarını bu yıl da almış oldu. Zinédine Zidane ise Dünya Kupası finaliyle jubilesini yaparak Real Madrid i ve Fransa Milli Futbol Takımı'nı bıraktı. Yapılan bu transferlerinde katkılarıyla birlikte 2006-2007 sezonunu ezeli rakipleri Barcelona'nın önünde Şampiyon olarak kapamayı başardılar. Bu başarıya rağmen takımı şampiyonluğa taşıyan İtalyan teknik adam Fabio Capello ile yolları ayıran kulüp onun yerıne Alman Schuster'i getirdi . Transferde de yine boş durmayan Real Madrid Sneijder, Pepe, Robben gibi önemli yıldızları kadrosuna kattı.Real Madrid Ronaldo transferini gerçekleştiremeyince uzun süredir peşinde olduğu Almanya'nın Bundes Liga ekibinden Hamburg FC' de top koşturan Rafael Van Der Vaart ile 5 yıllığına sözleşme imzalamıştır.real madrid son 5 maçtır barcelonaya kaybetmiyor.ilkini 2-0 sonra tekrar 2-0 daha sonra 3-3 sonra 1-0 en son 4-1 yendi

0 yorum: